Szabadszállás Város

Helytörténeti Gyűjtemény

A képviselő-testület 2007. január 24-i ülésén évek óta fennálló lakossági igénynek tett eleget, amikor határozatot hozott arról, hogy Szabadszálláson „múzeum” létesüljön. E célra a Kálvin tér 1. szám alatti (volt Gyógyszertár) épületrészét jelölte ki.

Önkormányzatunk a város lapjának hasábjain először 2007 áprilisában tette közzé azt a bankszámlaszámot, melyre a polgárok adományait várta annak érdekében,

hogy mielőbb létrejöhessen a kiállítás. A szabadszállási emberek nagy része, jó szándéka és összetartása jeléül minden módon segítette a gyűjtemény létrejöttét: ki tárgyakat-, ki pénzt adományozott és volt, aki kétkezi munkáját adta, hogy Szabadszállás nevezetességeinek sora ismét eggyel gyarapodjék. A város polgármestere dr. Balázs Sándor, s a képviselő-testület néhány tagja felajánlásával is támogatta a „helytörténeti kiállítóterem” megvalósulását.
2007. június 30-án a XII. Városi Napok alkalmából, ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a Helytörténeti Gyűjtemény, ahol Tóth Sándor helytörténész kitartó és áldozatos munkájának eredményeként városunk bemutathatja múltjának egy darabkáját idelátogató vendégeinknek. A gyűjtemény tartalma egytől egyig szabadszállási polgárok adományaiból tevődik össze: korabeli használati tárgyak, ruhadarabok, a megélhetést szolgáló állattartás- és mezőgazdaság során használt eszközök, személyes tárgyak valamint Szabadszállás híressé vált szülötteinek helyi kötődésű emléktárgyai, kiegészítve azzal a tizenkét elemből álló tablósorozattal, mely írásos bizonyítékkal támasztja alá, Petőfinek és szüleinek, a Petrovits családnak szabadszállási múltját.

További információk itt találhatDörmögő ház

József Attila nagyapja, Pőcze Imre egykori csőszházában a József Attila Közösségi Ház állandó kiállítása tekinthető meg.Tájház

A Tájház a Mars tér 5 szám alatt helyezkedik el. A ház és a benne található gyűjtemény arra hivatott, hogy a népi szokásokat és tradíciókat megőrizve bemutassa az érdeklődők számára a múlt században e területen élt emberek életét. A látogatók megkóstolhatják a kemencében sült ízletes lángost, mely hagyományos módon készül, valamint betekintést nyerhetnek a népi kézművesség rejtelmeibe is. Csoportok számára kézműves foglalkozásokat is biztosítunk. A ház körülbelül 200 évvel ezelőtt épült, amikor még nem volt szükség építési engedélyre, ezért csak hozzávetőlegesen tudjuk megállapítani a ház korát. Szabadszállás mocsaras területre épült, így a házak és az utcák nem egymáshoz, hanem a talajszerkezethez alkalmazkodva helyezkednek el, néhol magányosan, szigetként áll egy-egy épület. Az utcák szabálytalanul, görbén futnak, ezért a telkek sem szabályosak, gyakori a háromszögforma. A tájház eredeti alaprajza megfelel a tipikus szabadszállási formának: megépítésekor 3 helyiségből állt, az épület közepén nyílt ajtó az udvarra. A ház jelenleg hajópadlós szobákból áll, de korábban döngölt agyagpadlóval rendelkezett. A falu kihasználta a mocsaras terület előnyeit is: kezdetben földből építkeztek az emberek, majd vert falú vályogházakat készítettek Szabadszálláson. Jelenleg a lakóházak többsége téglaalapú vályogház, de a tájház építésekor még alap nélküli házakat emeltek. A tájházat eredetileg náddal borították, majd az átépítéskor cseréptetőt kapott, jelenleg újra nád fedi. Az apró épületben mindössze csak három elkülönített helyiség volt: a tisztaszoba, a füstös konyha az előtte lévő pitarral, és a kamra. 100 évvel ezelőtt a ház új tulajdonosa átalakította az épületet, amely így 80 cm-rel magasabb lett, egy tornác épült elé, majd kb. 20 évvel ezelőtt cserép került a nád helyébe. Jelenleg újra nád fedi, szerkezete az egykori állapotnak megfelel. A középparaszti ház egykoron egy módos gazda tulajdona volt. Az épületet és a hozzá tartozó háromszög alakú 1104 m2-es telket Szűcs Sándor vállalkozó vette meg és újította fel 2001-ben. A tájház létrehozásáért tett törekvéseit a lakosok is támogatták régi bútorokkal és használati tárgyakkal. Miután összegyűjtötte a kiállítási anyagokat, mindenki számára megtekinthetővé váltak.Városunk minden korosztály számára élményt nyújtó kiránduló hely egy, de akár több napos programra is.

Az iskolás (általános és középiskolás) korosztálynak irodalmi túrát ajánlunk. Ebben a programban Petőfi Sándor követválasztásához kapcsolódó városháza megtekintését követően, a könyvtárban lévő Petőfi szoba, majd a Helytörténeti gyűjtemény Petőfi tablósorozata után az egykori Petőfi ház helyén álló emlékmű megtekintését a temetőben Prielle Kornélia sírja megtekintése zárja. A második felvonása ennek a kirándulásnak itt a temetőben József Attila Nagyszüleink Pőcze Imrének és feleségének sírjánál kezdődik. Ezt követően a „Dörmögő” ház megtekintése és az itt javasolt rövid pihenővel folytatódik. Itt kell megjegyeznem, hogy májusban az erdősáv melletti csőszkunyhó és környéke olyan virág illatban úszik, hogy már ez felér egy aromaterápiával. Ezt követően a Kondor tóhoz érdemes kilátogatni, ahol József Attila nagybátyja volt halász, akinél Attila öregapja a „Dörmögő” Pőcze Imre élete utolsó napjait töltötte. Útközben látható az egykor megénekelt Csintovai csárda még megmaradt épülete. Ha egy napos túrát terveznek érdemes beiktatni a Lófogó tanyán egy  néhány órás látogatást, ahol a jellegzetes tanyasi környezetben gazdag állat sereglet kínál látnivalót és lovaglási lehetőséget. A közeli pár percre lévő Strázsa tanyán pedig akár egy egész osztály is szállást és kitűnő vendéglátást kaphat az alföldi erdei környezetben. Nagyobb csoportok innen a Szabadszálláshoz tartozó Balázspusztára az Ádám Tanyára mehetnek ahol akár 50 főnek is szállást tudnak adni. Itt számtalan további lehetőség, sőt úszómedence is a vendégek rendelkezésére áll.

 

Az iskolás (általános és középiskolás) korosztálynak ismeretterjesztő túrákat ajánlunk.

Túra ajánlatok

1. Vízivilág a szikes tavakon
I.  helyszín: Kelemen-szék (Fülöpszállás határa)
program:
              - madármegfigyelés távcsővel a tornyokból
              - séta a tanösvényen (botanika, egyéb élővilág)
időtartam: 2-3 óra  
útvonal: Szabadszállás   -  Kelemen-szék
II. helyszín: Böddi-szék (Dunatetétlen)
program:
             - madármegfigyelés a toronyból  
             - séta a tónál (botanika, egyéb élővilág)
időtartam: 2 óra
útvonal: Szabadszállás   -  Böddi-szék               
Érdekességek: (I. - II. terület):  nagy kócsag, gulipán, gólyatöcs, sirálytelep, stb.)


2. A homokvilág specialistái
helyszín: homokbuckák - Fehérhegy  (Fülöpháza)
program: gyalogtúra a homokbuckák között
időtartam: 3 óra
útvonal: Szabadszállás-Fülöpháza  határán  a Kondor-tó partján Kiskunsági  Madárvárta-Fehér-hegy
Érdekességek: szalakóta, hangyaleső, árvalányhaj, naprózsa, báránypirosító, nyílt homok  felszínek


3. Élet a Kiskunsági madárvártán
helyszín: Madárvárta  , Kondor-tó
program: l. Madárvárta
              -  természetismereti tábor
              -  mesterséges vizes élőhely
              -  természetjárás a Kondor-tó mentén
2. Esti/éjszakai túra a homokbuckákhoz
időtartam: 2-3 óra
útvonal: Szabadszállás – Kondor-tó
Érdekességek: mocsári teknős, béka -, és gyík fajok, szalakóta, gyurgyalag; vízimadarak gyűjtemények, lepke -, és növény festmények


4. Nádasok, mocsárerdők élővilága
helyszín: Kolon-tó (Izsák)
program:
             -  ismerkedés a madárgyűrűzéssel
             - séta a nádasok mentén és az erdőkben
útvonal: Szabadszállás   -  Izsák Madárvárta
időtartam: 2-3 óra
Érdekességek: madárgyűrűzés; nádi énekesmadarak, gémfajok, növénytársulások, stb.
Megjegyzés: tavasszal (május vége/június eleje) orchidea virágzás a Kolon-tó déli mocsárrétjein


A túrák résztvevői a Kiskunsági NP védett területeit járják szakember vezetésével.
Túravezető: Molnárné, Kata  (környezeti nevelő)
cím: 6042 Fülöpháza, Madárvárta
tel: 06/76 717-235
      06/70 318-90-27
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Az iskolás (általános és középiskolás) korosztálynak természetismereti tábort ajánlunk.

Rövid ismertető a Madárvártáról
Szabadszállás  és Fülöpháza  környéke a homokbuckáiról és a szikes tavairól ismert. Európában egyedülálló az a geometriai formakincs, amit az ősi Duna-meder hordalékából a szél alakított ki a mai napig változóan. Szintén a szél vájta ki a szikes tómedreket, amiknek a vízellátottsága időszakos. Ezek a területek teljesen sajátos  élővilággal rendelkeznek, ezért a Kisunsági Nemzeti Park egyik mozaikját alkotják .  A Kondor-tóban a Bíró-szigeten 15 éven át zajlott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében a vonuláskutató és  gyűrűző tábor.  A tó partján lévő Madárvártán  természetismereti tábor működik  Molnár László és felesége irányításával.
Molnár László a természetvédelemben dolgozott 20 évig, majd az MME munkatársaként vezette a tudományos munkát a Madárvártán: országos faunisztikai felmérések, nemzetközi vízimadár szinkron, kékcsőrű réce visszatelepítési program, lepkészeti tanulmányok, lepke- és növényfestmények, meteorológiai vizsgálatok, vízrajzi megfigyelések, botanikai  felmérések, kéziratok, cikkek, egyéb tanulmányok írása.
Felesége vadgazdálkodási üzemmérnöki és pedagógiai végzettséggel környezeti nevelő. A KNP külső munkatársaként erdei iskolai programokban vesz részt  csoportfoglalkozásokat tartva, ill. túrákat vezet gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.  A kirándulások alkalmával a Kondor-tó vizivilágának titkai, vagy a homokbuckák sajátos életközössége ismerhető meg. Igény szerint a Kiskunsági Nemzeti Park egyéb értékes területei is bejárhatók szakmai vezetésével. Tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, a Varangy Akciócsoportnak, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesületnek.
Bővebben a táborról: Célunk, hogy megismertessük a Természet értékeit,  a biológiai sokféleséget, személyes élményeken keresztül érzelmi kötődést alakítsunk ki, megmutassuk hogyan lehet harmóniában élni a természettel, magunkkal, egymással. A napi tevékenységeink során bőven adódik alkalom önálló és csoportos megfigyelésekre, felfedezésekre. Mivel a tábor körül mesterséges kerti tavak vannak, ezért közvetlen közelről lehet látni a különböző béka fajok , vízisiklók, teknősök, egyéb apróbb víziállatok életét. A nomád körülmények miatt közeli a kapcsolat az itt lakó élőlényekkel. A sárgarigó ébreszt, a lappantyú altat. Itt nincs fényszennyezés, ezért a csillagos égbolt élménye is teljes. Természetesen nemcsak  nyári tábor lakójaként érdemes itt lenni, hanem erdei iskola résztvevőjeként, vagy osztálykirándulás alkalmával, de a Madarak és Fák napját megünnepelve is.


Elérhetőségeink: Molnár László és Kata
Fülöpháza Madárvárta  pf. 2 .  6042
Tel: 76/717-235
      70/318-90-27
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Időjárás

Látogatók

1.png2.png7.png1.png8.png4.png0.png
  • IP Címed: 34.204.198.73
  • Böngésző: Unknown
  • Verzió:
  • Op. rendszer: Unknown

Cookie "Süti" tájékoztató

Az Európai Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. “cookie”-kat vagy “sütiket” használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az “Elfogadom” feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.